Gezici Rehber

Turkiye Turu Dugun Gelenekleri Plajlar Medya ik-eposta Web Sayfasi Yapilir Ankara Tanitim Evlilik Programlari Nostalji ve Anilar Ankara Havuzlar Ankara Tanitim 2 Fenerbahce  ilginc Oteller Burclar istanbul plajlar Otel ilesitim 2 Kpss Testler Kpss Testler 2 Gezici Rehber Gezici Rehber 2 Tuz Golu-Kaybolan Meslekler VOLKSWAGEN 1303 Antik Kentler ik Adresleri Alocular dikkat Memur Haber Firma ik Adresler Anadol STC Ana Sayfa Siyaset Ek Gelir Gezelim Gorelim Bodrum-izmir Antalya-Karisik iller Dini Sozluk 1 Dini Sozluk 2 Ozturkce  Firma listesi Turk Starlar Marka Hikayeleri Kangal  Cesitli Konular TROLEYBUS Gida Teroru Soykirimlar Yerli Araba iletisim Bilgilerim Twitter Takipci israil Boykot Teror Edebsizlik Derin Haber Yolsuzluk Aile  Askerlik-Sehitlik Hz Muhammed Cesitli konular e-bilet Asti Jigolo Servisi



 Gezi Haberleri ve Otelleri

Ordu

Üç değişik kesitten meydana gelir ordu; Karadeniz, tarla ve dağ. Kısacası hamsi, fındık ve yayla. Topraklarında arkeolojik sırlar, sokaklarında anılar saklıdır. Kurul kayası olarak bilinmekte olan antik yerleşim merkezi burdadır. Kayaların üstünde olan, 480 basamakla inilen kurul kayası’nın ve civardaki tahmini 75 benzerinin pontos kralı tarafından cariyeleri, aile eşrafı ve hazinesi için yaptırıldığı yorumlanır. Yason burnu mitolojik yönden kıymetli bir yerdir, Çaka köyünün koyları antikçağın işçilerinin izlerini taşıyan balık havuzları ve odalarla bezelidir.

Fatsa’nın doğusundaki bolaman köyünden başlayan otoyolu kıvrılarak tepelere tırmanır, ordu’ya kadar ruhu coşturan koylardan, yerleşim yerlerinden geçer. Yolcu yalıköy’de yemek yemeli, mendersönü’nde saçlı’da çay içmeli, yason’daki antik örenyerini gezmeli, Çaka’da denize girmelidir. Son söz yaylaların olsun ve canik dağları’nı süsleyen Çambaşı, turnalık, taşbaşı, geçilmez, kaleboynu, karagöl gibi yüksek yurtlar konuklarını ağırlasın. Orta camii olarak da bilinmekte olan İbrahim paşa camii, hamidiye ( Hükümet ) Camii, yalı ( Aziziye ) Camii ile konstantin, mustafa bey, yusuf ağa, soğuksu ve Çürüksulu ali paşa çeşmeleri kentin tarihi değerleri.

Gezilecek yerler

Perşembe: ordu’ya 16 km. Eskinin ehemmiyetli limanlarından birisiydi, bugünse bir sahil kasabası.

Vonaotel 452-517 43 10 / otel dedeevı 452-517 38 02 / gebeşoğlu otel 452-537 60 49 / dolunay ( Fatsa ) 452-433 72 00 / garden yalçın 452-423 14 78

Güzelyalı: Şehir merkezine 2 km. Ordu’nun en çekici plajlarından.

Aydoğan tepesi:
gölköy mesudiye sınırındaki en yüksek tepenin çevresi çam ve geniş yapraklı ağaçlarla çevrili.

Boztepe: deniz seviyesinden 450 m. Yükseklikte ve ordu’ya 6 kilometre. Uzaklıkta.

Harçbeli: gölköy mesudiye sınırında, yaylalarıyla ünlü.

Kurul kayası yerleşmesi: sivri bir kaya üstünde eski bir yerleşme alanı.

Etnografya müzesi:
19.yy paşaoğlu konağı’nda etnografik eserler sergileniyor.

Kale köyü kalesi: Üç kümbet kalıntısı ve deliklitaş mevkiinde antik kaya mezarları halihazırda.

Yason burnu: perşembe ilçesinin 22 km. Batısında.

Nasıl gidilir?

İstanbul’a 898 , Ankara’ya 581 , Samsun’a 165 km. Direkt otobüs seferleri bulunmaktadır.

Konaklama

İkizevler Otel: 452 225 00 81 / Belde Otel: 452 214 39 87 / Turist Otel: 452 214 91 15 / Balıktaşı Otel:  452 223 06 11
 

Giresun Gezi Haberleri ve Giresun Otelleri

Giresun’un saymakla bitmeyecek kadar çok yaylası mevcuttur. Alçak kesimlerdeki nemli ve basık havadan kaçmak isteyenler yaz yükseklerde geçirmeye bakar. Denizden yüksekliği 2 bin 700 metreyi bulan bektaş yaylası büyük sürülerin meydana getirdiği manzarasını, çoban türkülerini ve hafif fakat serinleten rüzgârını kimseden esirgemez. Dereli’den başlayıp meryem ana kilisesi, durkaya mağaraları, kuşluhan kalesi, saray harabeleri, taş döşeli gönderir ve yazılı kayaları görerek çıkılan kümbet yaylası’nın yüksekliği 1640 metreyi bulmakta. Yaylada market, lokanta ve konaklama tesisi mevcut meşe, köknar ve kayın ağaçları çevreyi süslerken, aymaç çayır yaylanın en seçkin alanını meydana getiriyor. Cuma günleri kümbet’in pazarı kuruluyor. Merkeplerinin üstündeki küfelerle pazara varan köylüler peynir, kekik, kır karanfilleri ve yayla çiçekleri satıyor kulakkaya, karagöl, paşakonağı yaylaları da giresun’un serin havasını solumak isteyenleri beklemekte olan öteki yüksek yurtlar. Doğusuna görele’yi, batısına espiye’yi, kuzeyine kısacası karşısına da karadeniz’i alan tirebolu’nun birbirlerinden çekici plajları mevcuttur.

Buraların tadına ulaşmak arzu eden birazcık aranacak ve keşfe çıkacak. Uğraşmaya değer, irili ufaklı koylar aralarına gizlenenler merkezdekilerden daha da güzeldir. İlçenin tarihi eserleri arasında ilk sırayı almak için saint jean ve bedrama kaleleri yarışır. Tarihi çeşmeler ve camiler de tirebo’u'nun içlerine kadar sokulur, sokakları arşınlayanlara gölge ve serinlik temin eder. Fındığıyla meşhur bulunan giresun, ismini bölgede yetişen kirazların güzelliğinden alıyor.

Gezilecek yerler

Giresun adası: giresun’un bir mil açığında yer alan adaya gemiler Çekeği ve aksu deresi’nden kalkan teknelerle erişmek olası. Ada üstünde bizans devrinden kalma manastır duvar kalıntıları halihazırda. Sandal ağaçlarıyla dikkat çeken ada yaz aylarında toplumun maksimum rağbet ettiği yerlerin başında geliyor.

Giresun kalesi:
kale, kenti ikiye bölen dik ve kayalık bir tepenin doruğuna kurulu. Ortadaki içkale sularıyla kuzey ve kuzeydoğu surları hayli sağlam bulunan kalenin geçmişi pontus krallığı dönemine uzanır. Kalenin kuzey tarafında epeyce büyük mağara sığınakları bulunmakta. Kurtuluş savaşı kahramanlarından gazi osman ağa’nın mezarı da kalede.

Arkeoloji müzesi:
müze 18. yüzyılda yapılan bir rum kilisesinde bulunmaktadır. Müzede eski tunç Çağı, hitit, hellenistik, roma, bizans, selçuklu ve osmanlı çağı eserleri sergileniyor.

Kilise kıranı: yayla yerleşim yerine 300 metre uzaklıktaki tepeden en çekici manzaraları seyretmek olası.

Meryem ana manastırı:
askerlik şubesi arkasındaki eski lonca yolu üzerinde bulunmaktadır. Hıristiyanlığın ilk yayılmış olduğu yıllardan kalma bir kaya tapınağıdır.

Çocuk kütüphanesi: 1900lerin başında yapılan kilise çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Çınarlar mahallesi’nde.

Gedikkaya: kentin doğu kesiminde 200 m. Yüksekliğindeki tepe mesire yeri olarak kullanılıyor. En iyi şehir manzarası burdan görülebilir.

Zeytinlik mahallesi:
kalenin güneybatı yamacında yer alan semtteki tarihi evler iç ve dış mimarilerindeki süslemeleriyle ilgi çekmekte.

Giresun camileri: hükümet konağı yakınında bulunan kale camii’nin 1911-1912 tarihli kitabesinde sarı mahmutzade el-hac mustafa saygıdeğer tarafından yeni baştan inşa ettirildiği yazılıdır. Kale camii’nden farklı hacı hüseyin camii, hacı miktat camii, Çekek camii ve Şeyh keramettin camii de mimari değeri yüksek bulunan tarihi yapılar arasında yer almakta.

Kümbet yaylası: giresun’un güneydoğusunda bulunan 1640 m. Yükseklikteki kümbet’e dereli Şebinkarahisar yolundan ulaşılır. Dereli’den sonrasında kotana sapağından güdül ve ulu köyleri üzerinden 60 km’lik bir yolla kümbet’e varılır. Yayla merkezine 500 m. Kala sağ tarafa ayrılmış olan toprak yol çam ve ladin ağaçlarıyla kaplı “salon Çayırı” olarak bilinmekte olan mesire yerine gider.

Kulakkaya yaylası:
giresun’un 45 km. Güneyindeki yaylaya dereli Şebinkarahisar karayolundan pınarlar mevkiinden sapılarak süllü köyü üzerinden ulaşılıyor. Toplumun en sık gittiği yaylalar arasında.

Bektaş yaylası: giresun’a 55 km. Mesafede bulunan yaylaya kulakkaya yaylası’ndan melikli obasına giden yoldan ulaşılabilir. 2 bin 70 m. Yükseklikteki yaylada konaklama tesisleri bulunmakta. Temmuz ayının son haftası düzenlenen bektaş yayla Şenliği, köllük kaya’da düzenleniyor.

Paşakonağı yaylası: yaylaya bulancak ilçesi kovanlık beldesinden ulaşılıyor. Derin vadileri ve şelaleleriyle ünlü yayla 1450 m. Yükseklikte yer almakta. Yaylada konaklamak isteyenler 5 km. Uzaklıktaki sarıalan orman İşletmeleri tesislerinde kalabilir.

Karagöl yaylaları:
giresun’un en yüksek 2. dağı bulunan karagöl dağları’nda pek çok oba mevcut.

Bulancak: giresun’un 15 kilometre. Batısında. Acısu mağaraları ilçe merkezinden 300 m. ileride bulunmakta. 1. mağarada kabartma resimler bulunmakta.

Şebinkarahisar: giresun’un tarihi yapılar bakımından en zengin ilçesi, ilin 116 km. Güneyinde. Licese kilisesi, meryem ana kilisesi, kale, taşhanlar, behramşah camii, fatih camii ve atatürk evi görülmesi lazım olan tarihi yapılar. Meryem ana manastırı kayadibi köyünde.

Trekking:
giresun’a 60 km. Uzaklıktaki karagöller dağ silsilesi yürüyüş sporu için çok elverişli. En ehemmiyetli parkurlar; Eğribel-Çoban bağırtan, turna ovası-kümbet, eğribel-avşar obası-sağrak gölü, kırklar tepesi-karagöl tepesi-aygır gölü-elmalı obası.

Nasıl gidilir?

Ankara’ya 620, İstanbul’a 942, Trabzon’a 135 km mesafesi bulunmaktadır. Giresun’a en yakın havalimanı 120 km uzaklıktaki Trabzon’da yer almaktadır.

Konaklama

Kit-tur Hotel: 4542120245 / Giresun Hotel: 4542163017 / Çankçı Hotel: 4542120628 / Er-Tur Otel: 4542161757 / Başar Otel: 4542129920 / Ormancılar Oteli: 4542166795 / Serenti Oteli: 4542129434 / Bozbağ Oteli: 4542161249 / Otel New Jasmin: 4542141646
 

Kocaeli Rehberi

Sapanca gölü’nün çevresi 24 mildir. dört çevresinde kasaba gibi 76 köy vardır. cümle halkı bu haliçin suyundan içtiklerinden yüzlerinin rengi kırmızıdır” der evliya Çelebi. ( Jöle neden haliç dendiğini merak edenler bilmeli ki bizans İmparatoru iustinianus gölü İzmit körfezi’ne bağlamak için harekete geçmiş, 18 kilometre kanal kazdırmış ve sapanca’yı marmara denizi’yle kavuşturmuş

Kim bilmekte, Çelebi oralarda gezinirken kanal ihtimal dahilinde hâlâ duruyordu veya öğrendiklerini yaşıyormuş gibi ifade etti. Geçmişte ayan ismini da alan göl tektonik oluşumlarla meydana gelmiş. Çevresi çarpıcı güzelliklerle dolu, şahsı de İzmit, İstanbul ve Bursa gibi ehemmiyetli kentlere yakın olunca her zaman gözde. Hafta sonu kaçamakları ya da günübirlik kaçışlar yapmak isteyenlerin öncelikli duraklarından birisi. Yükseklerdeki arifiye ormanı gezilecek, yörede yabani söğütten yapılan sepet alınacak, gölün suyundan çıkma kiremitte pişme alabalık tadılacak sapanca güzellikleri.

Ulaşım

Kocaeli, İstanbul’u trakya dışında bütün ülkeye bağlamakta olan kara ve demiryolu üstünde bulunmaktadır.

Gezilecek yerler

Saatçi ali saygıdeğer konağı ( Etnografya müzesi ) : 1774 senesinde İzmit’in denize hâkim bir yamacı üstüne yapılmış bulunan saatçi ali saygıdeğer konağı 1987 senesinden başlamak üzere etnografya müzesi olarak değerlendiriliyor. Yörenin geleneksel kimliği burda sergileniyor.

Gayret gemisi müzesi: türk deniz kuvvetleri’ne 1973 senesinde katılan gayret gemisi 1995 senesinde hizmet dışına ayrılmıştır. Gölcük tersanesi’nde onarılan gemi, 20 ağustos 1997′de müze olarak ziyarete açıldı.

Gölcük deniz müzesi:
gölcük deniz müzesi 12 Mart 1976′da, Türk deniz tarihini özet olarak yansıtabilmek niyetiyle kurulmuştur.

Orhan camii: orhan mahallesi’nde, İzmit’e hâkim bir tepede yer alan cami ilkönce 13. yüzyılda, orhan gazi vaktinde, Süleyman paşa tarafından yaptırıldı.

Pertev paşa külliyesi: osmanlı ordusunun sefer yolları üstündeki konaklama noktasında 16. yüzyılda mimar sinan tarafından yapıldı.

İzmit İstasyon binası: anadolu-bağdat demiryolunun ilk parçası bulunan haydarpaşa-lzmit arasındaki 91 km’lik bölüm, 1873 senesinde işletmeye açılmış olup, bu yol ile sultan abdülaziz, alman İmparatoru kayser wilhelm ile beraber özel vagonu içerisinde İzmit’e gelmiştir.

Sapanca gölü: türkiye’nin ehemmiyetli kuş alanları arasında yer alır. Sapanca gölü dışında kuş türleri yönünden mühim bir park şekline gelmiş bulunan darıca-bayramoğlu kuş cenneti ve temalı parkı’nda da kuş gözetleme imkanı mevcuttur.

Ballıkayalar: gebze’ye bağlı tavşanlı köyünde tabiat parkı ve tabii sit alanı ilan edilen vadi, gebze’ye 10 km. Uzaklıkta. Günümüzde dağcıların iniş ve tırmanış çalışmaları yaptıkları ballıkayalar vadisi, kireçtaşlarının erimesi sonucu gelişen özgün jeomorfolojik şekilleri ile bir karstik Boğaz.

Konaklama

Grand Yükseliş: 2623354840 / The Green Park Resort Kartepe: 2623154700 / Otel Asya : 2623213125 / Clup Atabey 2626555854 / Yakamoz Otel: 2627530633
 

Aydın Gezi Rehberi

Türkiye’nin en ehemmiyetli turizm merkezlerinden aydın, tatil yörelerine gitmek isteyenlerin geçiş
Noktasında olmasıyla dikkati çekmekte. Tarih sayfalarına ”dağlarından yağ, ovalarından bal akar”
Sözüyle geçen aydın, verimli topraklarının yanında turizmle ilgili yönden da mühim bir yer.
Antik dönemin pek çok bilgin, mimar, heykeltıraşının yetiştiği aydın’a gelenler, kentteki turlarına
Tarihi tralleis antik kentini gezerek başlayabilirler.
Aydın’dan yola çıkıp deniz keyfini yaşamayı arzulayanlar, meşhur çöpşiş tesislerine gidebilmek
için otobanın dışına çıkarak 30 kilometre ilerideki ortaklar beldesinde kısa bir mola vermeliler.
Aydın’dan yola çıkarak kuşadası’nı gezmek isteyenlere Çamlık mevkindeki türkiye’nin tek
”buharlı lokomotif müzesi”ni görmeleri önerilir. Müzenin arkasından kuşadası’na atatürk
Yolu’ndan gidecek tatilciler, 20 kilometre sonrasında türkiye’de turizmin başladığı kuşadası’na
Ulaşabilir.

 

Mavi bayraklı pigale, bayanlar denizi, güvercinada, yavansu ve aslanburnu plajlarında deniz
Keyfi yapacak tatilciler, avrupa’nın en büyük su parkında rafting yapabilir, deniz canlılarıyla
Yüzebilir, yapay nehirde timsahları izleyebilir.

Kuşadası denizi ve güneşi, çarşısı, kalesi, diskoları, otelleri, su parklarıyla her kesime hitap
Edebilen tatil yörelerinden. Kuşadası’nın gezilmesi lazım olan bir yeri de güzelçamlı milli parkı.
İlçeye 30 kilometre mesafedeki bu park, hem kumsal, hem taşlık, hem ikisi hep birlikte olmak
üzere 3 ayrı koydan meydana gelir ve tertemiz deniziyle ziyaretçilerine eşsiz güzelliğini yaşatır.
Tatilciler, milli park çıkışındaki zeus mağarası’nda da sıcak yaz günlerinin en serin dakikalarını
Yaşayabilirler.

Kuşadası’na 15, davutlar beldesine 4 kilometre mesafedeki değirmen restaurant da kuşadası’na
tatile gelenlerin vazgeçemedikleri tabiat harikası bir yer olarak bilinmekte.
Aydın’ın turizm merkezlerinden didim’deki altınkum plajı, görenleri hayrette bırakacak kadar
Güzeldir.

Gün batımının en canlı görülebildiği altınkum plajı’ndan başlayarak 53 kilometrelik sahil
şeridinde kısa zamanda hepsi kumsal bulunan fazla sayıda koyu görebilecek tatilciler, günün yorgunluğunu
Apollon tapınağı’nda atabilir.
Apollon, antik dünyanın en büyük 3. tapınağı olmasının beraberinde, dünyanın yedi
Harikasından birisi bulunan artemis tapınağı’nın mimari ikizi olmasıyla da dikkati çekmekte.
Antik devrin filozoflar kenti milet, didim’e 20 kilometre mesafede. Didim’den tatilini sahil şeridini
izleyerek sürdürmek isteyenler, menderes nehri’nin bir farklı eseri, didim’e 30 kilometre
Uzaklıktaki bafa gölü’nde balık yiyebilirler.

İstanbul Gezi Rehberi

İmparatorluklar şehridir İstanbul. Bizans’ın ve osmanlı’nın başkentidir, türkiye’nin kalbidir. Medeniyetinin merkezini buraya taşıyan her millet maharetim ortaya dökmüş, sanatının ve kültürünün yansımalarını en iyi biçimde oluşturmaya bakmış. Tarihi dokunun en yoğunlaştığı sultanahmet, bizans ve osmanlı eserlerinin yarışmasının mekânıdır;

Bir tarafta ayasofya, karşısında sultanahmet camii. Tarihi at meydanı, yerebatan sarnıcı, dikilitaş, burmalı sütun, alman Çeşmesi, üçüncü ahmet Çeşmesi dünyanın her yerinden gelenlerce ziyaret edilir. Topkapı sarayı bilmekte ki İstanbul’un gururu o. Sultanları ağırladığı yüzyılların yorgunluğunu müze olarak atmaya bakmakta. Eminönü, yeni cami, mısır Çarşısı, rüstempaşa camii, tahtakale, tarihi postane, sirkeci garı, sepetçiler kasrı’nı barındırırken beyazıt meydanı, yangın kulesi ve kapalıçarşı’nın karmaşasıyla yüz binleri kendine çeker. Mimar sinan’ın kalfalık eseri süleymaniye camii bu görkemin orta yerinde İstanbul’u dinlemeye devam eder.

Tarihi yerler:
binyılların yaşanmışlığı, İstanbul’un kısa zamanda her noktasında ihtişamlı eserler yapılmasını sağlamış, İstiklal caddesi buluşma noktası olduysa bunu her köşesindeki tarihi apartmanları, kiliseleri, sinagogları, hanları, pasajları, balo salonlarıyla sağladı. Hezarfen’in havalandığı galata kulesi, atatürk’ün son yıllarını geçirdiği dolmabahçe sarayı, vazgeçilmez boğaz görüntüsünün kaynağı ortaköy camii gibi mekânlar, tophane, karaköy, galata gibi tarihi semtler İstanbul’un ışıldayan yüzünü meydana getiriyor. Anadolu yakası ihtimal dahilinde sayıca geride fakat bu onun bünyesindekilerin değerini azaltmıyor. Hatta denizin ortasındaki kız kulesi’nin varlığı kafi.

Değil İstanbul’un ihtimal dahilinde de dünyanın en görkemli istasyonu Haydarpaşa garı, ihtişamlı selimiye kışlası, kuleli askeri lisesi, yalılarıyla kanlıca ve kandilli, camilerin süslediği Üsküdar, İstanbul’un asya topraklarının görkemini meydana getiriyor. Tabii güzellikler: bir deniz kenti İstanbul; Orta yerini boğaz delmiş geçmiş, karadeniz’i marmara’ya taşımış. Bu boğaz, vaktinde her noktasında serin suyuna ve deli akıntılarına rağmen yüzenlere kucak açmış. Bugün boğazın kıyısında yürümek ve oturmak dahi bir İstanbul nimetidir, İstanbul’un denize girmek isteyenlere göstereceği yerleri mevcut. Kilyos, demirciköy, riva ve poyrazköy bu misyonun altından kalkabiliyor. İstanbul’un 4 kardeş semti mevcuttur. İkisi geçmişin gümrük kapıları, bugünün balıkçı semtleri anadolu ve rumeli kavağı’dır. Anadolu kavağı boğaza tepeden bakan yoros kalesi ile karşı yakadakiyse işinin ehli balık lokantalarıyla ünlü. Her ikisi de ufak koylarda denize girme lüksünü ziyaretçisine veriyor. öteki 2 kardeş isimlerini boğaza bekçilik yapan fenerlerden alıyorlar. Burada balıkçılık ön planda, deniz ruhu başroldedir. Anadolu feneri ve rumeli feneri hallerinden memnun, hiç değişmeden İstanbulluya kaçış noktası olmayı başarıyor.

Adalar: İki elin parmaklarından bir tane azlar. Büyükada, heybeli, burgaz, kınalı, sedef, yassı, sivri, tavşan ve kaşık isimlerini taşıyorlar. Ortak adları prens ada’ları. Büyükada dendiğinde akıla aya yorgi’de şarap içmek gelir. Rum yetimhanesi, troçki’nin 4 sene yaşadığı İzzet paşa’nın köşkü, halikarnas balıkçısı cevat Şakir’in, fahrelnisa Zeyd ve aliye berger’in doğup büyüdükleri, babaları Şakir Paşa’ya ait konak adanın mimarisinin, dil burnu ve yörükali plajı doğasının değerleridir. ismini bir vadinin ayırmış olduğu 2 tepenin heybeye benzer görüntüsünden alan heybeli ise değirmenburnu ve Çamlimanı’nın güzelliği, terk-i dünya manastırı’nın sessizliğiyle akıllara yer eder. İsmet İnönü, ahmed rasim ve rahmi gürpınar’ın müze evleri burdadır. Kim ne derse desin burgaz, sait faik’in ada’ sıdır. Balıkçıları, kedileri ve kalpazankaya’sı övünç kaynaklarıdır. Kınalı’ysa kısa zamanda vapur iskelesinin kenarındaki plajıyla ayrı bir keyfin merkezidir.

Polonezköy:
İstanbul’un yakın gezi ve kaçamak noktalarından birisi olarak bilinmekte polonezköy. Doğrudur, burası kentin kısa zamanda her yerinden yarım saatte ulaşılabilecek bir konumda, yeşillikler içerisinde, özgün mimarisi, değişik kültür ve lezzetleriyle sürekli olarak cazibe merkezidir. Gür ormanları her mevsim farklı zerafetlere ve renklere bürünür, kısa zamanda her evin bahçesinde bulunan meyve ağaçlan mevsim tatlan sunar, sessiz patikaları uzun ve neşeli yürüyüşlere yol olur. Osmanlı devleti’nin çöküş sürecinde rusya, prusya ve avusturya tarafından işgal edilen polonya’nın özgürlükçü halkının, bağımsızlıklarını tekrar kazanana kadar sığındıkları ilk evveli adamköy, sonraları adampol ismini verdikleri bir köydür burası. Polonya artık serbest fakat onlar burayı vatan hileliler ve kendi kültürlerini de yaşatarak bütün dünyadan alaka gören bir özgünlüğe imza attılar. Polonezköy, İstanbul’un en çekici renklerinden biri olarak yaşamaya devam etmekte.

Atatürk arboretumu: ağaç laboratuvarı ya da müzesi olarak isimlendirilen, her birisi doğru ve itinalı bir biçimde etiketlenmiş ağaç, çalı ve ayrıca başka odunsu bitkilerin hep birlikte yetiştirildikleri ve sergilendikleri yerler, kısacası arboretumlar hem insanlara doğayı daha iyi tanıtım, ağaç sevgisini aşılama ve hem de ilmi inceleme ve incelemelerin yapılabilmesine olanak sağlayabilmek adına kurulur. Sarıyer yakınlarındaki atatürk arboretumu’nda irili ufaklı yamaçlar ve vadiler bulunmakta. Bu da farklı türlerin yetiştirilmesine olanak veriyor. Topografik yapısının çeşitliliği, 4 göleti ve belgrad ormanı’nın otsu ve odunsu tabii türlerini içerisinde barındırması onu imtiyazlı kılıyor. Sınırları içerisinde tarihi kirazlı bend’in bulunmuş olması bir İstanbul güzelliği. Atatürk arboretumu’nu gezenler İstanbul’a ve anadolu’ya ait türleri olduğu gibi japon şemsiye çamı, Çin su ladini, bataklık servisi, kaliforniya su sediri, Amerikalı sığlasi gibi uzakların türlerini de görebilecek, tanıyabilecek ve sevebilecek.

Çilingöz: İstanbul boğazı’nın batısından başlayıp bulgaristan sınırına dek uzanan kıyı şeridi yanlızca meraklısının bildiği bir noktacığı da yaşatır. Yeşilin bütün renkleri, Çatalca sahilinde deniz mavisiyle kavuşur ve Çilingoz’un güzelliğine dönüşür. Kilometrelerce uzayıp giden, alabildiğine geniş ince kumlu sahil burda yalnız değil. Karadeniz’in hırçınlığının karadaki tesiri falezler üzerlerindeki fosilleşmiş canlı kabuklarıyla oldukça ihtişamlı. Falezler yanlızca coğrafyacı veya jeologları değil, hayatla coşkulu bağ kurmuş herkesi heyecanlandıracak kadar etkileyici. Doğa buraya bir farklı davranmış. Suyun orta yerine düzlükler kondurmuş, içerisinde yüzülebilecek deniz mağaraları yaratmış, meraklısının beline kadar içine girip alabalık avlayacağı Çilingoz deresi’ni de unutmamış. Bu kadar çok güzelliğin küçücük bir koya ne şekilde sığdığı ise tabiat ananın kendine özgü oyunlarından biri olsa gerek. Türkiye’nin en ehemmiyetli ve en kalabalık kenti İstanbul’u aktarmak için bu kitapçığın tamamı luzumlu ihtimal dahilinde de. Bu sebeple yanlızca kentin ehemmiyetli yerlerini baslıklar halinde vereceğiz.

Müzeler

Arkeoloji müzesi, eski Şark eserleri müzesi, Çinili köşk müzesi, ayasofya müzesi, aya İrini anıtı ( St. İrene ) , divan edebiyatı müzesi ( Galata mevlevihanesi ) , büyük saray mozaikleri müzesi, fethiye müzesi ( Pammaklriston ) , kariye müzesi, hisarlar müzesi, İmrahor anıtı ( İlyas bey camii ) , türk İslam eserleri müzesi, topkapı sarayı, kişi mickiewicz müzesi, yıldız sarayı ve bağlı müzeleri, deniz müzesi, havacılık müzesi ( Genelkurmay Bşk. lığı müzesi ) , aşiyan müzesi, atatürk müzesi, itfaiye müzesi ( Kont szechenyi ) , Karikatür ve mizah müzesi, Şehir müzesi ( Belediye müzesi ) , Tanzimat müzesi, halı müzesi, türk İnşaat ve sanat eserleri müzesi ( Vakıflar genel müdürlüğü müzesi ) , türk vakıf hat sanatları müzesi, Çağlar boyu aydınlatma ve isıtma vasıtaları müzesi, deniz ve su Ürünleri müzesi, ayşe ve ercümend kalmık müzesi, hilmi nakipoğlu foto müzesi, hüseyin rahmi gürpınar müze-evi, mimar sinan Üniversitesi resim ve heykel Müzesi, ptt İstanbul müzesi ( Ulaştırma bakanlığı müzesi ) , Rahmi koç sanayi müzesi, sabancı Üniversitesi sakıp sabancı Müzesi, sadberk hanım müzesi, sait faik ( Abasıyanık ) Müzesi, Türkiye gazeteciler cemiyeti basın müzesi, türvak sinema ve tv müzesi, yap kredi vedat nedim tör müzesi

Camiler

Arap camii, ufak ayasofya camii ( Sergios bakhos kilisesi ) , Bodrum camii ( Myraleion kilisesi ) , kalendere camii, feneri İsa camii ( Konstantin lips manastırı ) , vefa kilise camii ( Hagios theodoros kilisesi ) , koca mustafa paşa camii ( Haghios andreas kilisesi ) , gül camii, ahmet pasa mescidi ( Haghios loannes prodromos kilisesi ) , murat pasa camii, molla sevdası camii, rum mehmet paşa camii, firuz ağa camii, zincirlikuyu camii, bali paşa camii, iskender pasa camii, sinan pasa camii, rüstem paşa camii, piyale paşa camii, azapkapı ( Sokullu ) Camii, İvaz saygıdeğer camii, molla Çelebi camii, takkeci İbrahim ağa camii, ağa camii, aziz mahmut hüdai camii, osman ağa camii, ayazma camii, İskele camii, laleli camii, zeynep sultan camii, beylerbeyi camii, emirgân camii, Şebsafa hatun camii, kilise ( Zeyrek ) Camii, selimiye camii, nusratiye camii, hırkai Şerif camii, dolmabahçe camii, ortaköy camii, teşvikiye camii, altunizade camii, Valide sultan camii, zühtü paşa camii, yıldız ( Hamidiye ) Camii, bebek camii.

Külliyeler

Eyüp sultan külliyesi, mahmut paşa külliyesi, fatih külliyesi, davut paşa külliyesi, çevik ali paşa külliyesi, ii. Bayezid külliyesi, sultan selim külliyesi, piri mehmet paşa külliyesi, Şehzade külliyesi, haseki külliyesi, Hadım İbrahim paşa külliyesi, kara ahmet paşa külliyesi, mihrimah sultan külliyesi, süleymaniye külliyesi, yasal sultan süleyman külliyesi, zal mahmut paşa külliyesi, sokullu külliyesi, Şemsi paşa külliyesi, kılıç ali paşa külliyesi, eski valide sultan külliyesi, cerrahpaşa külliyesi, yeni valide külliyesi, sultan ahmet külliyesi, Çinili külliye, köprülü külliyesi, merzifonlu kara mustafa paşa külliyesi, amcazade hüseyin paşa külliyesi, yeni valide külliyesi, Çorlulu ali paşa külliyesi, damat İbrahim paşa külliyesi, hekimoğlu ali paşa külliyesi, nurosmaniye külliyesi, laleli külliyesi, i. Abdulhamid külliyesi, Ufak saygıdeğer külliyesi sinagoglar ve kiliseler neve Şalom sinagogu, yanbol sinagogu, fener rum patrikhanesi, meryem ana rum kilisesi, İtalyan sinagogu, aşkenazi sinagogu,Zülfaris sinagogu, sveti stefan bulgar kilisesi, studios Manastın kilisesi, sergios-bakhos kilisesi, hagia eirene kilisesi, pantakrator manastır kilisesi, vefa kilisesi ( Hagios theoderos ) , nyrelaion manastır kilisesi, eglise d’hagia thekla manastırı

Saray ve kasırlar

Dolmabahçe sarayı, Çırağan sarayı, yıldız sarayı, beylerbeyi sarayı, hidiv kasrı, küçüksu kasrı, ihlamur kasırları, maslak kasırları, sepetçiler köşkü, florya atatürk deniz köşkü, aynalıkavak yazlık köşkü, tekfur sarayı.

Çeşmeler

Sultanahmet Çeşmesi ( iii. Ahmet Çeşmesi ) , tophane Çeşmesi,Beykoz İshak ağa Çeşmesi, azapkapı saliha sultan Çeşmesi, ayazma Çeşmesi, Üsküdar iii. Ahmet Çeşmesi, göksu Çeşmesi.

Tarihi eserler ve Önemli yapılar

şehir surları, kız kulesi, galata kulesi, beyazıt kulesi, dikilitaş ( Theodosius sütunu ) , Örme sütun, arkadius sütunu, Çemberlitaş ( Konstantin sütunu ) , gotlar sütunu, yılanlı sütun, kız taşı, hipodrom, köprüler ve boğaziçi, galata köprüsü, taksim atatürk anıtı.

Korunan alanlar

Göknarlık tabiat koruma alanı, polonezköy tabiat parkı, türkmenbaşı tabiat parkı, subaşı havuzlar Çınarı tabiat anıtı.
 

Avşa Adası Otel ve Pansiyonları Rehberi

Bir ada özel bir mekândır; Her yere yakın olsa dahi bir yandan da uzaktır. Avşa da böyle. Hem yakın, hem uzak. Marmara denizi’nin orta yerinde, ufacık bir nokta olarak yaşamaya ve yaşatmaya devam etmekte. Kıyılarında büyük bir nüfus ve yoğun ekonomik faaliyet içeren bu deniz içindeki cazibe merkezi, tatil odağı olmayı başarıyor. Kış nüfusu 2 bin 500 dolaylarındayken yaz geliyor, ada 80 bine yakın insanı barındırıyor. Son senelerde bulgaristan ve makedonya’dan dahi gruplar gelmeye başlamış.

Temmuz ve ağustos aylarında öyle revaçta ki kimi yersizlikten kimi keyiften kumsalda uyumayı tercih etmekte. Bu kumsallar alabildiğine uzun ve adanın her köşesinden denize girme olanağını veriyor. İsteyene kalabalık plajları, dileyene sakin koyları vaat etmekte. Avşa’nın merkezi türkeli ada üstündeki yoğunluğun başkenti. Sakinliği sevenlerin tercihiyse yiğitler köyü. Ortak noktalan her yere uzak ve yakın olmaları, berrak denizi ve uzun kumsalları sunmaları. Tahmini 28 kilometre bulunan ada geniş ve uzun plajlara sahip. Ada üstünde 2 yerleşim mevcut. Türkeli beldesi ( Bu merkez yerleşim “avşa” olarak da bilinmekte ) Ve yiğitler köyü.

Az sayıda restaurant ve pansiyonu bulunan köy, gezilecek yerler arasında bulunmakta. Avşa adası’nın yaz nüfusu 80 bine kadar çıkıyor. Daha ziyade yerli turistlere hizmet vermekte olan ada üstünde tatil sezonu okulların yaz tatilleriyle kısıtlı. Tabii şartlar ve iklim el vermiş olsa de turizm sezonu oldukça kısa. Adanın her yerinden denize girilebiliyor ve uygun kumsallar bulunmakta. Bunların en ünlüleri mavi koy, manastır mevkiindeki Çınaraltı koyu, Çiftlik koyu, beyazsaray mevkii. Yiğitler köyündeki altınkum plajı da oldukça ünlü. Bu koylara merkezden tekneyle ulaşım halihazırda.

Üzümleriyle ünlü avşa’da kaliteli şaraplar üretiliyor. Yiğitler, bortaçina ünlü şaraplar arasında. Avşa’da deniz ürünleri de çok ve iyi restaurantlar mevcut. Ada hususiyetle lezzetli istavritiyle ünlü. Barların, restoranların, otellerin dizildiği sahil caddesi geceleri çok canlı ve eğlenceli.

Avşa, balıkesir’e bağlı marmara adaları’nı oluşturan ada’lardan birisi. Kıyılarının toplam uzunluğu tahmini 28 kilometre bulunan ada geniş ve uzun plajlara sahip.

Konaklama

Avşa’da her bütçe durumuna hitap eden seçenekler halihazırda. öteki tatil beldelerine göre fiyatlar çok cazip. Avşa’da pek çok pansiyon bulunmakta. Bunlar çoğunlukla sabah kahvaltısı vermiyor. İsteyen sezonluk ev kiralayabiliyor.

Ada Motel 2668961269 / Ayberk Otel 2668961015 / Beyaz Saray Oteli 2668961281 / Çınar Otel: 2668961360 / Elif Motel 2668964211 / Fantasia Motel 2668963100 / Meltem Motel 2668961003 / Manyas Motel 2668964041 / Park Otel 2668964275 / Olca Motel 2668961338 / Yarar Otel 2668961134

Eğlence Mekanları Canlı müzikten hoşlananlar green disco-bar, Çağdaş cafe-bar, 353 bar, altamira bar’a uğrayabilirler. Pop müzik sevenler için alternatif; Martı, granit ve orta bar. Türkü sevenler hüseyin abi’nin yeri yaren türkü evi sizlere göre. Ama avşa ada’sının esas eğlence yerleri tanz ve liatris ‘dir
 

İnebolu Kastamonu ve Tatil için Otelleri


Gezilecek yerler

ilçede keşfe meteoroloji binasının bulunduğu tepeden başlanmalı ve ara sokaklar gezilmeli. Balık restoranlarında her mevsim taze balık yiyebilirsiniz.

 Geliş tepesi: ilçenin en yüksek 2. tepesi. Geç bizans ve osmanlı devrine ait kalıntılarla ilgi çekmekte. Yolu birazcık engebeli.

Pembe köşk:
limana kadar inen ve geniş bir arazide yer alan köşk, bahçeleri ve pembe rengiyle ünlü. Şehri ve limanı tepeden seyrediyor, her bahçede meyve isimlerini alan çeşmeleri mevcut. Özel mülk olduğundan, sahibinden izin alınmalı.

İnebolu Çarşısı: Çarşı, yapılar dışında orijinal yapısını koruyor. Kastamonu valisi abdurrahman paşa tarafından 1885′te yaptırılan çarşının içerisinde İnebolu’nun en eski camisi bulunmakta.

İnebolu evleri:
İnebolu kendine özgü mimarisi bulunan evleriyle ilgi çekmekte. Umumiyetle üç katlı konak tipinde yapılan evlerin bugün büyük oranda hepsi koruma altında. Her ev bir sülalenin adıyla anılıyor. Yüksek tavanları, cumbaları ve tavan işlemeleri, evleri özel kılıyor. Çatıları denizden çıkarılan taşlarla yapılmış. isı yalıtımı sağlayıcı hususiyetleri mevcut. Bu incelikli mimarisi hâlâ varlığını koruyor.

Abana:
İnebolu’nun sinop yönünde, ilçeye 23 km. Uzaklıktaki komşusu. Birkaç otel ve restoranı bulunan abana’nın sahili boydan boya plaj. ilçede kendine özgü tarihi dokusuyla korunmaya alınmış ağaç İnebolu evleri bulunmakta

 Nasıl gidilir?

İstanbul’dan tem karayolu gerede çıkışından sonrasında yol takip edilerek kastamonu’ya ulaşılıyor. Kastamonu’dan Şeydiler küre yolu üzerinden İnebolu’ya varılıyor. Dileyen bartın üzerinden amasra’ya uğrayıp İnebolu’ya gidebilir. Bu yol güzel manzaralar sunsa da dar ve virajlı. Kastamonu’dan dolmuş minibüslerle 1.5 saatte ulaşılabilir, İstanbul ve ankara’dan kalkan otobüsler de son durak olarak İnebolu’ya uğruyor.

Konaklama

Altınöz Otel: 3668114502 / Otel Özlü: 3668114198 / Yakamoz Tatil Köyü: 3668113100

 Cide Kastamonu ve Otelleri Rehberi

“1910 yılı karlı bir şubat ayında cide ‘de duvarları deniz kokan bir evde doğmuşum” diye yazar rıfat ilgaz. Doğru anlatır, cide karadeniz’in koynundadır, denizin kokusu üstünden eksik kalmaz. Kısa zamanda yakını Çakraz, kısacası kurucaşile, akdeniz’de ege’de gezinen teknelerin yapım yeridir. Homeros kytoros diye tanımladı bugünkü gideros’u.

Bu koy tarih boyu gemilere tabii liman olarak hizmet vermiş, fırtınadan kaçan denizcileri korumuştur. Şimdilerde yeşil dağların eteğindeki kazalı altı plajı ile beraber, deniz keyfi yapan turistleri ağırlayarak dinleniyor. Cide, rıfat İlgaz’ın doğduğu ve ölümünden evvela yerleşip, romanlarını yazdığı kasaba olarak bilinmekte. Cide ismi tarihi metinlerde ilkönce homeros’un ünlü eseri İlyada’da anılır. Kocaman bir sahil şeridiyle başlayan cide’nin sarı yazması meşhur.

Gezilecek yerler Karadeniz kıyıları, koy bakımından ege ve akdeniz kadar zengin değil. Yalnız cide kıyılarında denize girmeye elverişli pek çok koy bulunmakta. Cide Çayyaka yolu üstünde pek çok dinlenme ve piknik yeri bulunmakta.



Kapısuyu plajı:
amasra’dan cide yönüne sahil boyunca devam edilerek kurucaşile’ye varılır, ilçenin 3 km doğu kesiminde kapısuyu plajı yerli turistlerin uğrak mekânlarından.

Gideros koyu: cide’ye 15 kilometre. Uzaklıkta bulunmaktadır. Amasra’dan cide’ye 11 kilometre varken sola sapıtırsa gideros kalesi ve şirin dinlenme yerleri fark edilir. Karadeniz dalgalarına karşı tabii korunağa sahip koy, antik dönemden bu yana korunak ve tersane şeklinde kullanılan. Birkaç balık lokantası ve ev pansiyonu bulunmakta. Gideros kalesi, koyun doğu ve batı ‘ ya uzanan 2 burnu üstünde yer almakta. Roma devrine tarihlenen kalenin büyük bir bölümü tabii kaya üstüne yapılmış.
 

Nasıl gidilir?

İstanbul’a 550, kastamonu’ya 140 km. Yol oldukça virajlı, İstanbul cide arasında otobüs seferleri yapılıyor.

Konaklama

Ece Otel: 3668664040 / Salcıoğlu Otel: 3668662052 / Alkan Otel: 3668661279 / İzgi Pansiyon: 3668661894 / Belediye Tesisleri: 3668663513 / Yalı Pansiyon: 3668662087
 

Samsun Gezi

Samsun mühimdir. Cumhuriyete giden yolda ilk adım 19 mayıs 1919′da burda atılmış, mustafa kemal ve dostları küllenen umutlan tazelemiş ve kurtuluşu muvaffak olmuştur. Gazi ve atatürk müzeleri ile bire bir ölçülerle yapılmış doğu park sahilindeki mustafa kemal ile silah dostlarının balmumu heykellerini bulunduran bandırma vapuru destanın yaşamakta olan mekânları. Yakakent Çam limanı, Çarşamba ve tekkeköy plajlarıyla, vezirköprü kunduz dağı’yla,

havza kaplıcalarıyla, bafra paflagonya kaya mezarları ve tarihi asar kalesi’yle, ladik yaylalarla bezeli akdağ’ıyla, Çarşamba 1176 tarihli göğceli camii ile görülmeyi hak eder. Kızılırmak ve  Yeşilirmak da burdadır, kuş gözlemcilerine eşsiz görüntüler sunar. Türkiye’nin en büyük akarsuları kızılırmak ve yeşilırmak’ın arasında verimli delta toprakları üstünde kurulu. Yakakent’ten terme’ye kadar uzanan sahil bandı denize girmek için ideal.

Gezilecek yerler

Samsun müzesi: İkiztepe kazı buluntuları, antik amisos kenti mozaikleri ve mezar buluntuları, müzenin temel eserleri arasında. Orta salonda antik amisos kentinde ortaya çıkarılan, roma İmparatoru alexander severus ( İs 222-235 ) Vaktinde yaptırılmış olan ve İs 5. yüzyıl sonlarında bizans devrinde tamir edilen mozaik teşhir ediliyor.

Samsun atatürk müzesi: sam sun müzesi’ne bağlı. Kabartma ve heykellerle süslü yapıda atatürk’le alakalı kitaplar, samsun’a çıkışıyla alakalı dökümanlar ve özel eşyaları sergileniyor.

Havza atatürk evi: atatürk’ün amasya’ya geçmeden evvela havza’da kaldığı ve amasya kongresi’ne hazırlandığı ev, müze olarak hizmet vermektedir.

Taşhan ( Saathane meydanı ) : sivil osmanlı mimarisinin en çekici örneklerinden birisi.

Büyük cami:
batumlu hacı ali saygıdeğer tarafından 1884 senesinde yaptırılmış. Kesme taştan yaptırılan 2 minareli cami, bitkisel ve geometrik şekillerle süslü.

Atakum: samsun sinop yolu üstünde, 20 km. Dek devam eden sahil şeridi boyunca restaurant ve çay bahçeleri mevcut.

Kurupelit-İncesu: deniz kenarındaki kurupelit, sinop otoyolu üstünde. Piknik yapmak için kullanılıyor.

Kocadağ:
her sene toplu dağ yürüyüşü ve tırmanışın yapıldığı alan. Şehir merkezine çok yakın ve tabii bir güzelliğe sahip.

Amisos: samsun’a 7 km. Uzaklıktaki antik şehir, dalgakıranla oluşturulmuş yapay limanıyla, antikçağda büyük öneme sahipti. Kentin ilk kuruluşu İÖ 7. 100 yıla dek iniyor.

Kızılırmak deltası: kızılırmak deltası, barındırdığı canlı türlerinin çeşitliliği ile ülkemizin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından. Deltadaki kuş türlerinin çeşitliliği ve sayıları kuş gözlemciliği ve tabiat turizmi için 4 mevsim boyunca epey mühim bir potansiyele sahip.

Nasıl gidilir?

Trabzon’a 346, ankara’ya 419, İstanbul’a 737 km. Samsun’a kara, deniz ve havayoluyla ulaşmak mümkün. İstanbul’dan hareket eden gemi Sinop’tan sonra Samsun’da duruyor.

Konaklama

Büyük Samsun: 362 435 80 18 / Vidinli Otel: 362 431 60 50 / Yafeya Oteli: 3624351131 / Dolphin Otel: 3624377255 / Kaya Oteli: 3624324664 / Gold Otel: 362 431 19 59 / Sandıkçı Otel: 362 431 07 35 / Güçlü Otel: 362 431 17 17 / Omtel Otel: 362 4575481
 

Amasra Otelleri

Ondan dolayı söylenecek en çekici söz çoktan belirtilmiş, üstüne ne denilebilir ki? Fatih sultan gelmiş, ilk görüşte hocasına dönmüş “lala çeşm-i cihan bu mu ola” buyurmuş, “dünyanın gözü” olarak tanımlamış amasra’yı. Üzerine laf koyabilmek ne olası! Veya büyük İskender’in baldızı ve pers kralı üçüncü dareios’un yeğeni kraliçe amastris’e bir armağan olarak verilmesinden daha öte değer biçilebilir mi?

 

Anakara’dan ayrılmış olan boztepe’nin tek gözlü bir roma kemeriyle bağlanışı, üç yanı denizle çevrili amasra kalesi, İs 47 yılına tarihlenen kuşkayası yol anıtı, 9. yüzyılın hatırası kiliseden bozma camisi, yeşillikler içine gömülmüş bakir koyları, teknelerle kısa müddetli yolculukla ulaşılan bizans manastırını içeren tavşan adası bu hediyenin günümüzde sundukları. Amasra’nın hareketli geçmişinin anılarını aramakta olanlar amasra müzesi’ne gitmeli, bu ruhu hissedebilmek isteyenler surlar içindeki bahçeli evlerle süslü daracık ufak geçitlerle bezeli yollarda dolaşmak.

 

İstanbul’a 436, ankara’ya 299, İzmir’e 768, bartın’a 17 km. Amasra, 2 yarımadasıyla karadeniz’in ortasına uzanıyor. Eski evleri, plajı ile anadolu’nun karadeniz’e açılan en çekici kapılarından birisi. Boztepe adası’nı kıyıya bağlamakta olan köprü hâlâ kullanımda.

 

Gezilecek yerler

Amasra kalesi: Üç yanı denizle çevrili bir yarımada üstüne kurulu. Bizanslıların inşa ettiği kale içerisinde kraliçe amartris’in sarayı, sukemeri ve kilise kalıntıları bulunmakta.

Amasra müzesi: müze, amasra kalesi’nin bünyesinde yer alıyor. Müzede grekçe ve latince yazılı mezar taşları bulunmakta.

 

İnkum ve Çakraz: amasra’nın sağında ve solunda 2 inci. Çakraz, amasra’ya 14 km’de. Döne döne çıkılan bir tepeden döne döne inilen bir kıyıda. Batı yakasındaki inkum ise, uzayıp giden bir kumsal. Koyda oturup yemek yiyebileceğiniz tesisler mevcut.

 

Çekiciler Çarşısı’nda ağaç işçiliğinin türlü ürünlerini bulabilirsiniz. Felengitve değirmenağzı, tekneyle gezebileceğiniz, keşfedilmemiş 2 cennet liman.

Göldere Şelalesi: kanatlı köyünün çıkışından 4 km. Sonrasında şelaleye ulaşılıyor. Şelale 10 metreden akıyor.

 

Nasıl gidilir?

Amasra bartın’a 17 km. Burdan yarım saatte bir amasra yolculuk minibüsleri ile ilçeye ulaşım mevcut. Özel vasıtayla İstanbul’dan gelecekler İzmit bolu yeniçağ karasu zonguldak yolunu veya İzmit bolu yeniçağ devrek Çaycuma yolunu tercih edebilir. Ankara’dan gelecekler gerede karabük safranbolu veya gerede mengen devrek Çaycuma yolunu kullanabilir.

 

Konaklama

Amastrist Otel: 3783152465 / Timur Otel: 3783152590 / Amasra Otel: 3783151722 / Büyük Liman Otel: 3783153900 / Huzur Otel: 3783152618 / Belvü Palas Otel: 3783151237 / Özgün Otel: 3783151015
 

Trabzon Yaylaları ve Konaklama İmkanları

Hıdırnebi Yaylası: Akçaabat Düzköy yolu üzerinde bulunan (12. km’de) TRT verici istasyonunu gösteren levhayı izleyerek Arpacılı ve Acısu köylerinden geçip yaylaya ulaşılıyor. Yol hemen her zaman açık. Yayla düzlük bir arazi üzerinde kurulu ve 1742 m. yükseklikte. Akçaabat’a 34, Trabzon’a ise 44 km. Bakkal, fırın, kahvehane, lokanta ve pansiyon Kuruçam merkezinde bulunuyor. Günübirlik gidilebilir. Hıdırnebi Yaylası’nda bungolov, restoran ve kafeterya mevcut. Hıdırnebi Yayla Tatil Köyü 462- 323 23 23

Sis Dağı Yaylası:
Giresun Trabzon il sınırında bulunan yayla 1850 m. yükseklikte. Giresun Eynelsin’den ya da Beşikdüzü, Şalpazarı ilçeleriyle, Şıhkıran mezrasından çıkılabilir. Şalpazarı’na uzaklığı 20 km. Her yıl temmuz ayının 3. cumartesi günü “Sis Dağı Şenlikleri” yapılıyor. Şalpazarı Tepebaşı mevkiinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Akçaabat-Karadağ Yaylası:
Akçaabat Düzköy yolu üzerinden 12 km’si asfalt, 28 km’si toprak olan bir yoldan ulaşılıyor. Yüksekliği 1880 m. olan yaylada bakkal, fırın, kır kahvesi, kasap ve pansiyon hizmeti veriliyor. Yöreye özgü evler ahşap ve bağdadi tarzda yapılmış.

Hakçaobası Yaylası:
Yüksekliği 1785 m. olan yayla Düzköy ilçesinin güneyinde yer alıyor. Yaylaya ulaşmak için ilçeden 12 km’lik stabilize yolu kat etmek gerekiyor. Adını ilçenin eski adı olan Hakça’dan almış. Ve Hakça adında bir de obası bulunuyor. Obanın ünü, Hakçalı Hoca’nın türbesinden geliyor. Yaylada Kayabaşı piknik alanı mevcut. Merkezden, belediyenin yanından kalkan minibüslerle yarım saatte ulaşılıyor. Doruk Otel 462-816 28 10

Solma Yaylası: Karadeniz ormanlarının mor gülleri ve sapsarı renkli zifin çiçekleriyle kaplı yayla, 1800 m. yükseklikte. Trabzon’a 50, Maçka’ya ise 22 km. Yaylaya ulaşımda iki yol izlenebilir. İlki Maçka girişinden ayrılan yoldan Yeşilyurt, Örnekalan köyleri üzerinden varılan yol. İkinci seçenek ise Maçka’nın 3 km. ilerisinden ayrılan yol ile Ocaklı köyü üzerinden gitmek. Şolma’nın yakın çevresinde Kulindağı, Maura ve Güzelyayla bulunuyor. Sezon içinde ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bakkal, manav ve kasap hizmet veriyor. Merkezden kalkan minibüsler var.

Kirazlı Yaylası:
Buz gibi derelerin şırıl şırıl aktığı, yeşiller içindeki bir diğer yayla Kirazlı, 1850 m. yükseklikte. Buraya ulaşım Maçka-Zigana güzergâhındaki Gürgenağaç köyünden güney yönüne 7 km’lik toprak yolla mümkün. Maçka’ya 22 km. uzaklıktaki yaylada bakkal, kasap, lokanta ve telefon bulunuyor.

Lapazan Yaylası: Maçka ilçesinin Gürgenağaç köyünden güneydoğu yönüne doğru 12 km’lik bir yolla ulaşılıyor. Yaylanın yüksekliği 2 bin 200 m. Buraya kadar gelmişken dönüşünüzde zümrüt yeşili ormanı, berrak sularıyla gözleri kamaştıran Hamsiköy’e de uğrayıp meydandaki Yayla Lokantası’nda sütlaç yemenizi öneririz. Hamsiköy’e 5 km. kadar uzaklıkta bulunan Bekçiler mevkiinde konaklama imkânları mevcut. Vidana Tatil Köyü 462-326 58 15

Cami Boğazı Yaylası:
MaçkaMeryemana yolu üzerinden 5 km. sonra sağa sapılıyor. Kırantaş, Akarsu köyleri ve Acısu Yaylası geçilip 30 km’lik yol sonunda yaylaya geliniyor. Bir diğer ulaşım ise, Gümüşhane-Torul-İkisu mevkii üzerinden Karaca Mağarası güzergâhını izleyerek gitmek. Yollar fazla düzgün değil. Cami Boğazı büyük bir yayla. Kasap, bakkal, postane, pansiyon mevcut. Cami Boğazı’ndan 5 km. uzaklıktaki yörenin en büyük gölü Çakırgöl gezilebilir. Dilaver Tesisleri 462-531 12 27 / Acısu Tesisleri 462-531 12 28

Uzungöl: Turizm potansiyelinin yoğun olduğu yaylalardan biri Uzungöl. Haldızen Deresi Vadisi’nde heyelan sonucunda dere yatağının kapanmasıyla oluşan göl, 500 m. eninde ve 15 m. derinliğinde. Sayısız bitki türünü barındıran Uzungöl dağların arasına gizlenmiş yeşil bir düş. Çaykara ilçesinin 20 km. kadar güneyinde yer alan Uzungöl’de konaklama için seçenekler mevcut. Dağlarındaki mis kokan renk renk çiçekleriyle göl çevresi, yürüyüş için oldukça uygun. Gölde deniz bisikletleriyle gezinti imkânı da mevcut. Trabzon Çömlekçi merkezinden hareket eden Uzungöl araçlarıyla gidilebilir. Trabzon Uzungöl arası 100 km.

Uzungöl Otelleri

İnan Kardeşler 462-656 60 21 / Özkan Otel 462-656 61 97 / Sezgin Motel 462-656 61 75 / Doğa Motel 462-656 60 10 / Kamanoğlu 462-656 61 08 / Aygün Motel 462-656 60 42 / Ensar Motel 462-656 63 21 /

Sultan Murat Yaylası:
Yaz mevsiminin yoğun günlerinde yaylada bakkal, kasap, kahvehane, et lokantası ve otel hizmet veriyor. Yaylada Rus işgalinden kalma şehitlik bulunuyor. Her yıl 23 Haziran’da şehitleri anma günü kutlanıyor. Ayrıca her yıl Sultan Murat Yayla Şenlikleri yapılıyor. Yayla Çaykara’ya 25, Bayburt Aydıntepe ilçesine de 54 km. Yolun bir bölümü asfalt.

Tokat Seyahat Haberleri

Orta karadenizle İç anadolu arasında yıllar yılıdır ki beklemekte, çevresini kolaçan eder niksar. Maduru ve Çanakçı dereleri arasında yükselen bir tepe üstüne kurulan ve bu konumuyla yörenin iç kesimlerini denetleyen bir garnizon vazifesi üstlenen roma elinden çıkma, bizans ve osmanlı onarımından geçme kale kasabaya tepeden bakmanın en iyi noktası. Kaleye çıkıldığında canik dağları’nın güney eteklerindeki yeşil niksar kendisini gösterir.

Roma, bizans, İlhanlılar, danişmentler ve osmanlıları ağırlamış yöre, kümbetler ve türbelerle donanmış. Melik danişment gazi türbesi, akyapı ve kulak kümbetleri, roma hamamı dışında niksar’ın arastası da insanı tarih yolculuğuna çıkarır. Daracık sokaktaki karşılıklı dizili dükkânlara gitmenin en çekici yolu Çanakçı deresi üstündeki taş roma köprüsünden geçmek. Arastayı gezip niksarlı genç kızların elinden çıkma halıları görenin sonraki yolu Çamiçi yaylası olsun. En temiz hava ve tabiat burda bekliyor. Tokat, orta karadeniz bölgesi’nde tarih boyu ehemmiyetli devlet ve beyliklerin yerleşim merkezi oldu.

Gezilecek yerler

Tokat kalesi: İs 5. ya da 6. yüzyıllarda yapılan, 500 sene bizans egemenliğinde kalan 28 burçlu kale, selçuklular ve osmanlılar tarafından da kullanıldı. Kalenin, bugün molozlarla dolu bulunan gizli geçidi, kayalara oyulu 362 basamaklı merdivenle kente kadar iniyordu.

Tokat müzesi ( Pervanebey darüşşifası/gökmedrese ) :
selçuklu vezirlerinden muineddin süleyman pervane tarafından 1277′de yaptırılan külliyenin, tıp eğitiminin verildiği şifahanesi mavi çinileri sebebiyle gökmedrese ismiyle da bilinmekte. Bu anıtsal yapı bugün arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği müze. Müzede ilk tunç Çağı’ndan başlamak üzere hitit, phryg, hellenistik, roma, bizans, selçuklu ve osmanlı devirlerine ait eserler bulunmakta.

Latifoğlu konağı:
ağaç karkas ve kerpiç malzemeyle yapılan konak 19.yy türk mimarisinin şaheserlerinden. Restore edilen konak, müze ev olarak korunuyor.

Taşhan: günümüzde dövme bakır işlemeciliği, hat, yöresel kilim ve el sanatlarının üretildiği han, osmanlı devrinde, 17. yüzyılda yapılmış.

Yağıbasan medresesi: danışmentliler vaktinde, nizamettin yağıbasan’ın saltanat yıllarında ( 1142-1164 ) Yaptırıldı. Yağıbasan medresesi anadolu’nun, günümüze kalan en eski türk yapılarından birisi. Tarihi yer ve eserler arasında sulusokak, bedestenler, bey sokağı, mevlevihane, yeni ve eski yazmacılar hanı, kırkbadallar. Saat kulesi, madımağın celal’in evi, ali paşa camii, yüce cami, takyeciler camii, garipler camii, ali paşa hamamı, yağıbasan medresesi, hıdırlık köprüsü de bulunmakta.

Gümenek ( Kornana ) :
tokat’tan karadeniz’e açılan niksar yolunun 9. kilometresinde, yeşilırmak’ın ortasından aktığı gümenek ( Antik komana kenti ) ilin en ehemmiyetli mesire yerlerinden.

Ballıca mağarası: pazar ilçe merkezine 8 km. Mesafedeki mağara yürüyüş yolları, seyir teraslan ve kır kahveleri ile astım hastalığı olanlara iyi varan bir tabiat harikası.

Sebastopolis: kalıntıları günümüzde sulusaray ilçesinde bulunan antik kentin İÖ birinci yüzyılda kurulduğu bilinmekte. Roma ve bizans devirlerinde kullanılmakta olan ehemmiyetli yolların kavşağında bulunuşu kentin önemini artırmış.

Sulusaray kaplıcası: tokat sivas yolunun 68. kilometresindeki sulusaray’da, tarihi sebastopolis harabeleri arasında, kaynayan şifalı su kaplıca tarafından kullanılıyor. Konaklamak isteyenler için otel, motel ve kamp alanı halihazırda.

Reşadiye kaplıcası:
tokat’a ortalama 110 km. Uzaklıktaki reşadiye kasabası çıkışındaki kaplıca suyunun romatizma, felç ve kireçlenmelere iyi geldiği bilinmekte. Otel, bungalov ve kamp yeri halihazırda.

Niksar

Tokat’ın 60 km. Kuzeydoğusunda yer alan niksar, İç ve doğu anadolu ile karadeniz bölgelerini birbirine bağlamakta olan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır. ilçe günümüzde tarihi eserleri ve tabii güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeker.

Akarsular bakımından oldukça zengin bulunan niksar topraklarını kelkit Çayı ve bu çayın irili ufaklı kolları sular. Çamiçi yaylası, kale, ayvaz parkı, düztepe parkı, buğama suyu ilçenin dinlence yerleri aralığındadır. Tarihi değerleri arasında yağı basan medresesi, melikgazi türbesi, Çöreği büyük camii, kırk kızlar kümbeti, kulak tekkesi köprüsü, talazan köprüsü bulunmaktadır. ilçe merkezindeki yüce cami 1145 senesinde cepnizade hasan bey tarafından yaptırılmış bir Danişmendoğlu dönemi eseri. Niksar belediyesi 356-527 81 51

Nasıl gidilir?

Tokat, İstanbul’a 802 km. , İzmir’e 979 km. , ankara’ya 391 km. Mesafede. Atlasjet tokat’a uçuyor.

Konaklama

Büyük Tokat Oteli: 3562281661 / Gündüz Otel: 3562141278 / Çamlıca Otel: 3562141269 / Plevne Otel: 3562142207

Amasya Gezi Haberleri

İhtimal dahilinde dik yamaçlı vadiyi yeşilırmak ve kentin haricindeki Şahin kayası mevkiinden başlayıp yer yer önüne çıkan kaya bloklarını tünellerle delerek geçen suyolunu da pontoslar açtı fakat amasya gene de Şirin’e âşık ferhad’ın kentidir. Bu aşk hepsinden üstündür ve amasya’ya ruhunu verir. Amasya’nın ev sahipliği yaptığı medeniyetler arasında hititler, phrygler hatta amazonlar bulunmakta.

Kentin sembollerinden, yeşilırmak boyunca uzanan roma çağı sur duvarları üstündeki yalıboyu evlerinin yaşı da 200′e yakın. Amasya osmanlı’nın şehzadeler kentiydi, yıldırım bayezid’den fatih sultan’a pek çok padişah burdaki medreselerde yetişti, valilik yaptı. Bu yüzden kentin pek çok noktası cami, imaret, hamam, türbe, bedesten ile bezeli.

Vadinin kuzey tarafında, bir farklı simge, duvar gibi yükselen 13 tane kral mezarı bulunmakta. Evveliyatları ortalama 2 bin 300 sene önceye gidiyor. Bölgedeki ilk yerleşim noktası, harşene dağı üstündeki amasya kalesi onların koruyucusu. Amasya, orta karadeniz bölgesi yeşilırmak vadisi’nde, tarihi İpek yolu güzergâhı üstünde olan, anadolu’nun ehemmiyetli tarihi yerleşim merkezlerin’den birtanesidir.

Gezilecek yerler

Amasya kalesi: kale harşene dağı olarak bilinmekte olan dik kayalıklar üstünde yer almakta.

Amasya müzesi: taş eserler ile sultan i. Mesut türbesi içerisinde bulunmakta olan İlhanlı dönemine ait 6 adet mumya alaka çeker.

Hezaranlar konağı ( Etnografya müzesi ) : yeşilırmak sahil şeridinde, roma çağı kale surları üstünde bulunmaktadır. 19.yy geleneksel sivil mimari örneklerinden bulunan konak 1865′te defterdar hasan talat bey tarafından yaptırıldı.

Burmalı minare camii: selçuklu sultanı ii. Gıyaseddin keyhüsrev vaktinde vezir necmeddin ferruh bey ve kardeşi haznedar yusuf tarafından yaptırıldı.

Gökmedrese camii: cami, medrese ve mezar odasından meydana gelen külliye 1267′de amasya valisi seyfettin torumtay tarafından yaptırıldı. Mavi çinilerle süslü kümbeti sebebiyle gökmedrese olarak bilinmekte.

Gümüşlü camii: taceddin mahmut Çelebi tarafından 1326 senesinde yaptırıldı.

Bayezid paşa camii:
amasya emiri bayezid paşa tarafından 1414 senesinde inşa edildi.

Sultan ii. Bayezid külliyesi: sultan ii. Bayezid adına 1485-86 seneleri arasında yaptırılan külliye cami, medrese, imaret, türbe, şadırvan ve çeşmeden meydana gelir.

Kral kaya mezarları: amasya kalesi eteklerinde kayalara oyularak yapılan beş mezar birbirlerine ve kaya bloğuna merdivenlerle bağlıdır. Vadi içinde irili ufaklı toplam 18 adet kaya mezarı bulunmaktadır. Bu mezarların pontos krallarına ait olduğu düşünülüyor.

Aynalı mağara: krallar vadisi içinde hellenistik devire ait kaya mezarında bizans devrine ait freskler bulunmakta.

Ferhat su kanalı: antik amasya kentinin su ihtiyacını karşılamak üzere, kayalar oyulup tüneller açılıp yapılan su kanalı zamanından önce roma dönemine aittir.

Ezine pazar hanı: amasya tokat karayolunun 35. km’sinde yol kenarında yer alan han selçuklu sultanı alaaddin keykubat’ın hanımı mahperi hatun tarafından yaptırıldı.

Merzifon taş hanı:
merzifon ilçesinde, bedestende bulunan han, 17. yüzyılda inşa edildi.

Nasıl gidilir?

Kentte otoyolu ve demiryolu ile devletin her yerinden rahatça ulaşılabilmektedir. Amasya, sivas samsun demiryolu üstünde sivas’a 261 km. Samsun’a ise 130 km. Mesafededir. Kente en yakın havaalanı samsun’dadır.

Amasya Otelleri:

The Apple Palace 3582190019 / Emin Efendi Konağı: 3582126622 / Harşena Otel: 3582183979 / Grant Pahsa: 3582124158 / Korkmaz Otel: 3585134298

Sinop Otelleri ve Sinop Tatili için Gezi


İsmi ister nehir tanrıçası aisopos’un kızı sinope’den, isterse de hititçedeki sipova’dan gelsin fark etmiyor, Yöre bronz Çağı’ndan başlamak üzere insanları misafir ediyor. Antik dünyanın ünlü felsefecisi diyojen’in yurdudur sinop. Bütün geçmişi müzesinde görülebilir. Heykeller, sikkeler, vazolar, amforaların yanındaki • 19.yy ikon koleksiyonu misafirleri hayran bırakır. Anadolu’nun en kuzey tarafında bulunuyor olmak arzu eden sinop’taki bozburun’a gitmeli.

Zirveye erişmek birazcık ter döktürse de engin karadeniz manzarası eşsiz. Doğa da alabildiğine cömert davranmış buraya, türkiye’nin tek fiyortunu, denizin kıyıyı bir bıçak gibi yarıp içerilere dek girdiği hamsaroz’u bağışlamış. Simsiyah kumlarıyla karakum ve onunla tezat oluşturan bembeyaz akliman yörenin 2 plajı olarak hizmet vermektedir. Roma köprülerinin, bizans kiliselerinin sıklıkla gözlendiği sinop’ta 1568 tarihli ve pek çok ünlü simayı “ağırlamış” cezaevi de görülebilir. Yarımada üstüne kurulu şehrin, iç ve dış liman olmak üzere 2 ayrı kıyısı mevcut. İç limanda karakum ve zeytinlik plajları yer alırken, dış liman akliman ve hamsaroz’a kadar uzanıyor.

Gezilecek yerler

Karagöl kumluğu ve bahçeler plajı, balatlar kilisesi, muineddin süleyman pervane ( Alaeddin ) Medresesi, meydankapı, kefevi, cumaköy ve yazıköy camileri, fethi baba mescidi ve akmescid, durak han, seyyid bilal, gazi Çelebi, isfendiyaroğulları, sultan hatun ve hatunlar türbeleri, arslan Çeşmesi ve 1853 sinop deniz savaşı Şehitliği kentin tarihi zenginlikleri.

Sinop müzesi:
sinop çevresinden derlenen ve sinop’a 16 km’deki demirci köyü kocagöz höyük’ten çıkan tunç Çağı’na ait buluntular, hellenistik ve roma çağı heykeltıraşlık eserleri ile bizans sanat üslubunun hususiyetlerini taşıyan zengin bir ikona koleksiyonu sergileniyor.

Tarihi sinop cezaevi: sinop kalesi’nin güneybatı ucunda yer alan cezaevinin ilk yararlanma tarihi 1568. surların üstünde iç kaleyi bir uçtan bir uca kadar gezebilme imkânı vermekte olan gönderir muhafızların gezi yolu şeklinde kullanılan. Mustafa suphi, burhan felek, sabahattin ali, zekeriya sertel gibi ünlülerin kaldığı cezaevi 6 aralık 1997 tarihinde boşaltıldı.

Arslan torunlar evi:
kalemişi bezemelere sahip 18. yüzyıl oluşumu, müze olarak kullanılıyor.

Sinop kalesi: miletlilerin 8. yüzyılda yaptırdığı kale, anadolu selçuklu devrindeki ilavelerle daha ihtişamlı hale getirilmiş.

Alaaddin camii:
selçuklular devrinde yapılan, türlü devrelerde onarım gören cami, sinop’un en büyük camisi.

Hamsaroz fiyortu: Şehir merkezine 11 km. Uzaklıkta.

Gerze: sinop’a 30 kilometre. Eski ağaç evlerin mimarisi alaka çekici. Otel ermiş 368-718 15 40

Alaçam: sinop’a 57, gerze’ye 37 km. Uzaklıkta. Temiz kumsalı, çınar, kavak ve taflan ağaçlarından meydana gelen güzel korusu ile geyikkoşan mesire yeri en çok ziyaret edilen yerler arasında.

Erfelek:
sinop’a 30 kilometre. İlçeye il merkezinden kalkan minibüslerle ulaşılıyor. Konaklama tesisi bulunmayan ilçede birçok şelale ve yayla mevcut. Bunlardan en önemlisi, merkeze 15 kilometre. Uzaklıktaki tatlıca Şelaleleri. Şelalelere çıkışı kolaylaştırmak için ip ve merdiven halihazırda. Turizm derneği 368-511 37 38

Ne şekilde gidilir?

Sinop, İstanbul’a 700 km, ankara’ya 439 km. Yaz sezonunda feribot bağlantısı mevcut.

Konaklama için Sinop Otelleri:

Sultan Otel: 3882600700 / Otel Diyojen: 3882618822 / Otel Melia&Kasım: 3882614210 / Villa Rose Motel: 3882611923 / Ada Otel: 3882612693 / Beyaz Ev Moteli: 3882612866 / Kumsal Otel: 3882617414 / Yılmaz Pansiyon: 3882615752 / Martı Kamping: 3882876214 / Yuvam Kamping: 3882612532

Ayancık Sinop Gezi Rehberi

Geçmişinde göknar ormanları ile ekonomisini kuran ayancık artık tabiat güzellikleriyle mevcut oluyor. Yüzmek isteyenlere Çamurca, oluza ve harzana kumsallarıyla gebelit ile kuğu yalısı koyları hizmet verirken, gelincik burnu olta balıkçılığına ve sualtı sporlarına, kaya mezarları ve sulu kilisesi bulunan İstefan limanı yat turizmine göz kırpıyor. Göknar ormanı ile kaplı, 1200 metre yüksekliğindeki akgöl yörenin gözdesi.

Karlık yaylası da geri kalmıyor, 1600 metredeki yayladan sinop İnce burun açıklan kolaylıkla görülebiliyor. İnaltı ise mağarası ve kanyonlarıyla ayancık’ın doğayla iç içe geçen bir farklı mevkii. Sarp kayalıklardan akan suların meydana getirdiği ufak şelalelerin süslediği babaçay kanyonu’nun bitiminde, tahmini 700 metrelik galeri ve salonları, damlataşları, sarkıt ve travertenleri ile görülemeye değer İnaltı mağarası bulunmakta. Sinop’a 54, İstanbul’a 630, ankara’ya 435 km. Sinop’un sahil ilçelerinden ayancık’ta ormanların bitmiş olduğu ortamda sahil şeridi başlıyor. Ayancık ( Aya ya da ayan ) Tepesi’nin eteklerinde bir doğa şaheseri. ismini eteklerine kurulduğu bu tepeden almış olduğu söyleniyor.

Gezilecek yerler

Ayancık, yayla turizmi ve trekking için elverişli bir yer. Kıyıları birbirlerinden güzel plajlar ve koylarla kaplı. Merkezdeki kilise hapishane şeklinde kullanılan.

Çamurca plajı: İstefan yolu üstünde. Sığ denizi ve tabii güzelliğiyle alaka çeken yerlerden.

Akgöl: ayancık’a 35 km. Kayın ve göknar ormanları içerisinde bulunmakta olan akgöl’de sandal gezisi yapıp, balık tutabilirsiniz.

İnaltı mağaraları: ayancık’a 25 km. Uzaklıktaki İnaltı köyünün içerisinde bulunmakta. Mağara girişinde 75 m. Yüksekliğinde ve 50 metre. Genişliğinde büyük bir galeri mevcut.

Nasıl gidilir?

İnebolu ile ayancık arasında minibüs halihazırda. Sahildeki buharlı trenle nostaljik gezi yapılabilir.

Konaklama:

Apart Hotel: 368 613 11 37 / Karahan Otel: 368 613 45 60 / Gökay Pansiyon: 368 613 24 34 / Saymoz Otel: 368 613 11 54

Kastamonu Gezi Haberleri

Arabalara, apartmanlara rağmen havaya baş döndürücü bir ortaçağ sessizliği sinmesinin müsebbibi, yanlızca kentin ortasındaki karaçomak deresi’nin karşı kıyısında bulunan üstündeki kastamonu kalesi ile gene yakınlardaki saat kulesi değil. Bir düğün sofrası gibi bezenmiş, kapı tokmaklarına, pencere pervazlarına, kapılarına, kilitlerine hayata bilinc durumu aşılanmış, duvarları incecik renklerle boyanmış karakteristik evler de bu havanın meydana gelişinde etkili.

Topraklarının dörtte üçü ormanlara ev sahipliği yapan kastamonu ayrıca evliyalar şehridir. Şeyh Şaban-ı veli’nin türbesi en çok, aşıldı sultan, maden dede, benli sultan, karanlık evliya sıklıkla ziyaret edilenleridir. şehir, 1506 tarihli nasrullah camii ve tahmini 550 yıllık İsmail bey külliyesi’yle de özeldir. Tarihi olmasa bile karılar pazarı da kastamonu’ya ayrı bir özgünlük katar. Önlüklü ve başlan ak yazmalı bayanlar muazzam bir curcuna yaratarak yörelerinin en çekici yiyeceklerini burda satar. Burdaki tabiat zenginliğinin farkına birazcık geç varıldı, fakat neyse ki varıldı! Küre dağları 1998 senesinde dünya doğayı koruma vakfı tarafından avrupa ormanlarının korumada öncelikli alanlarından birisi olarak kabul edildi, arkasından 2000′de milli park statüsüne kavuştu. Milli park içindeki valla kanyonu, yaban güzelliğin doğadaki en iyi örneği. Valla köyünden başlayan patika ile orman içinden geçilerek ulaşılan kanyon, dokuz kilometre ötedeki gömeren’e dek devam etmekte. Girişin denizden yüksekliği 265, çıkışınsa 185 metre. Küre dağları’nın ulaşılması en basit güzelliği ilıca Şelalesi. Tahmini 12 metreden dökülen suların meydana getirdiği gölette yüzmek olası. Parktaki sorkun yaylası’nı ve ii-garini ile mantar mağaralarını ziyaret etmek arzu ediyorsanız körali’yi bulmalısınız.

Yanlızca rehberlikle de yetinmiyor körali; Eski okul binasını konukevine dönüştürmüş, bahçesini de kampçılara açmış, küre’nin güzelliğine yakışır bir ev sahipliği yapıyor. Orta anadolu’dan kuzey anadolu’ya geçiş kuşağında, yükseklerde bir cennet bulunmakta, llgaz dağı, bolluk dağıtan iklimi ve tüm sene akışını kaybetmeyen akarsularıyla eşsiz güzellıkte bir vadiyi ve dorukları gözler önüne seriyor. ilgaz dağı’nın 1967 senesinde milli park ilan edilen sınırlan içkideki uludağ göknarı, sarıçam, karaçam, . Meşe, gürgen. Ardıç ağaçlarından meydana gelen ormanları 2 bin metre yükseğe dek ulaşıyor. Dağlık bölgeler serpatinler, şistler ve volkanik kayaçlarla bezeliyken vadi tabanı kızılırmak’ın kolları devrez Çayı ve gökırmak’ı besleyen sayısız ufak akarsuyla süslü. Kuzeyindeki küre dağları’nın karadeniz’e bakan yamaçları ve güneyindeki İlgaz dağı zengin bitki örtüsüyle kaplı kentin en yüksek noktası, 2 bin 587 metreyle İlgaz dağlan üstündeki büyük hacet tepesi’dir.

Gezilecek yerler

Kastamonu kalesi: tahmini 112 metre yükseklikteki bir tepe üstüne kurulu kalenin bizans İmparatoru komnenos devresinde yapıldığı sanılıyor. İçkalenin temeli bizans oluşumu, üst bölüm ise candaroğulları devrinde inşa edildi.

Kaya mezarları: kaya mezarları oyulmuş kaya ve Şehinşah kayası üstünde bulunmakta. Mezarlar İÖ 700′lere tarihleniyor.

Kastamonu arkeoloji müzesi: müze binası 1910′da ittihad ve terakki kulübü, 1920′de İstiklal mahkemesi olarak kullanıldı. Müzede kastamonu ve dolaylarında bulunan hellenistik, roma ve bizans devirlerine ait heykel ve mezar stelleri gibi buluntular sergileniyor

Livapaşa konağı etnografya müzesi:
konak, liva sadık paşa tarafından inşa ettirildi. 1997′den beridir müze olarak kullanılıyor.

Nasrullah camii: yakupoğlu nasrullah kadı tarafından 1506′da inşa ettirildi. Birçok onarım ve ilave yapıldığı için orijinal halini koruyamamış.

İbni neccar camii: ibni ismiyle bilinmekte olan muradoğlu hacı nusret tarafından 1353′te inşa ettirildi. Kesme taştan sivri kemer içindeki ağaç kapı ağaç oymacılığının en çekici örnekleri arasında bulunmaktadır.

İsmail bey külliyesi: cami, türbe, hamam, medrese ve imarethaneden oluşuyor. Candaroğullarının sonuncusu İsmail bey tarafından yaptırılan caminin ana mekânı sekizgen kasnağa oturan kubbeyle örtülü

Yakup ağa külliyesi: alamescit mahallesi’nde bulunan külliye cami ve medreseden oluşuyor. Kesme taştan, kare planlı cami 1547′de yasal sultan süleyman’ın kilercibaşısı yakup ağa tarafından yaptırıldı.

Mahmut bey camii: Şehir merkezinin 15 kilometre kuzeybatısında bulunan kasaba köyünde bulunmaktadır. Selçuklu ve beylikler çağı ağaç camilerinin en çekici örnekleri arasında sayılır.

Nasrullah köprüsü: karaçomak deresi üstünde yer alan köprü 1506′da yakupoğlu nasrullah kadı tarafından yaptırıldı.

Ilgaz dağı milli parkı:
kastamonu’nun en çok gezilen yeri Çankırı kastamonu şehir sınırları içerisinde ve 1800 metre yükseklikte bulunmakta. Orta anadolu’dan kuzey anadolu’ya geçiş kuşağında yükselen ilgaz, sahip olduğu bitki ve yaban hayatıyla ilgi görüyor. Kastamonu’ya 40 kilometre uzaklıktaki ilgaz, 1088 hektarlık alana sahip. Son senelerde kayak merkezi olarak da dikkat çeken sahada her derecede kayakçıya münasip pist alternatifleri halihazırda.

Nasıl gidilir?

Kastamonu, İstanbul’a 500, ankara’ya 240, İzmir’e 825 kilometre mesafede.

 Oteller

Osmanlı sarayı: 3662148408 / Mütevelli Otel: 3662122018 / Rugancı Otel: 3662149500 / Selvi Otel: 3662141831 / Sirkeli Konağı: 3662147616

Safranbolu Otelleri ve Gezi Rehberi

Sürekli “zamanın durduğu kent” diye tanımlanır safranbolu. Bu yakıştırmanın temeli, ismini yetiştirdiği bitkiden alan kasabanın tarihi evlerinin ayakta olmasıdır. Gün gelmiş kasabalarının dokusunu korumak isteyenler “evlerinizin içi sizin, dışı hepimizindir” demiş, halkı da bu görüşe ortak etmiş ve safranbolu unesco tarafından “dünya mirası listesi” ne alınmış. Merkezdeki kaymakamlar, kilerciler, mümtazlar, karaüzümler, sipahioğlu konakları eski safranbolu evini ve hayata şeklini en çekici şekilde örnekler.

Her birisinin kapısı nadide demir işçiliği ürünü tokmaklardan 2 taneyle süslüdür. Tokmakların birisi erkekler, diğeri bayanlar içindir. Açık hava müzesi niteliğindeki yörük köyü, sanat galerisi olarak restore edilen Çamaşırhane, 200 yıllık saat kulesi, osmanlı sadrazamları tarafından yaptırılan camiler, eski hükümet binası, cinci hanı ile hamamı kentin ziyaret noktalarını meydana getiriyor. Kaleye ya da hıdırlık tepesi’ne çıkacaklar bu güzellikleri bir de kuşbakışı seyredecek. İki yüz yıllık geçmişi saklayan ağaç kokulu evleri ve harika tarihi dokusuyla yöre, unesco dünya kültür mirası listesi’nde yer almakta. Kanyon, mağara ve yaylalarıyla doğayla tarihin buluşma yeri.

Gezilecek yerler

Çarşı: safranbolu’nun güneydoğu kesimindeki çarşıda 2 yüzden çok dükkân yer almakta. Köprülü mehmet paşa camii, tümü kesme taştan İzzet mehmet paşa camii, eskiden konaklama ve ticaret merkezi bulunan 350 yıllık cinci hanı ilçenin tarihi mekânları.

Müze evler:
kaymakamlar evi, mümtazlar konağı, kavsalar evi, karaüzümler evi, kileciler evi safranbolu mimarisinin ehemmiyetli örnekleri arasında yer almakta.

Bağlar:
safranbolu’nun yüksek rakımlı kuzeybatısında yer almakta. Tarihi konakların ve evlerin bulunduğu bölge, yazlık olarak kullanılıyor.

Davutobası köyü: safran üretiminin yapıldığı köy, safranbolu’nun 20 km. Batısında. Yörede, ağustos ve eylül aylarında safran dikimi ve ekim ayında hasadı yapılıyor.

İncekaya sukemeri:
eskiden şehrin su gereksinimi bu kemerden geçirilen “paşa suyu” ile karşılanıyormuş. Şehrin kuzeyindeki sukemerine tokatlı deresi’nin paralelindeki yol izlenerek kırkille çamlığından ulaşmak olası.

Bulak ve hızır mağaraları: ya bancı mağara uzmanlarının sıklıkla ziyaret ettiği bu mağaralar, dünya mağaracılık literatüründe yer almakta.

Nasıl gidilir

İstanbul’a 395, gerede’ye 90, karabük’e 5 km. İstanbul ankara otoyolunda gerede çıkışından kastamonu yönüne sapılıyor. Karabük safranbolu yoluna giriliyor. Ankara çıkışında İstanbul otoyoluna girilerek gerede çıkışından Kastamonu yoluna sapılıyor.

Safranbolu Otelleri

Turing Havuzlu Konak: 3707252883 / Tahsinbey Konağı: 3707126062 / Kadıoğlu Konağı: 3707125657 / Hatice Hanım Konağı: 3707128745 / Paşa Konağı: 3707128153 / Selvili Köşk: 3707128646 / Mehveş Hanım Sokağı: 3707128787 / Arasna Otel: 3707124170 / Sefa Pansiyon: 3707122823 / Kırımlı Otel: 3707252485 / Merkez Pansiyon: 3707121520

Karabük Gezi Haberleri

Şanssız bir şehir mi acep karabük? Güzellikleri çevresine dağıtmış, kendine ve topraklarında yaşamaya çalışanlaraysa atatürk’ün emriyle demir çelik sanayiinin kudretini bırakmış. Gene de pek çok gururu mevcuttur karabük’ün; Mimari dokunun bozulmadan, dahası yenilenerek günümüze vardığı safranbolu ile tabiat koruma alanı ilan edilen eşsiz yenice ormanları ilk akıla gelenler. Güneyinde ve 36 kilometre uzağındaki eskipazar anılarla bezelidir.

Burda proto-hitit’e ait birçok kaya mezarı ve tümülüs bulunmakta. Aynı dönemden kalma ve eskipazar’a üç kilometre mesafede bulunan antik şehir kalıntılarının en az 4 medeniyeti barındırmış olduğu bilinmekte. Üzerinde birçok tapınak ve yazıtın bulunduğu asar kalesi, asar tepesi’ndeki kaya tüneller, ormanları ve soğuk suyuyla ünlü Çetiören, 1650 metre yüksekliğindeki sorkun yaylası ve bayındır içmesi eskipazar’ın öteki ehemmiyetli noktaları olarak sıralanıyor. Karabük’ün ekonomisi demirçelik sanayiine paralel olarak gelişti. Ufak bir yerleşim yeriyken gelişerek bir sanayi kenti oldu. Bu duruma karşın ormanlık alanın maksimum olduğu kentlerimizin başında gelir.

Gezilecek yerler

Eflani: tarihi hititlere kadar uzanan ilçe ve köylerinde kaya mezarları, tarihi suyolları, türbeler ve camiler tarihi değerler olarak ön plana çıkar.

Eskipazar: eskipazar’a 3 km. Mesafede olan antik şehir Hadrianopolis kalıntıları görülebilir, ilçede daha ziyade roma dönemine ait tarihi kalıntılar bulunmakta. Orman alanları yönünden çok zengin bulunan eskipazar’da her sene 17-18 ağustos tarihlerinde “müzik ve yağlı güreş festivali” düzenlenmektedir.

Ovacık: karakoyunlu köyündeki lydia dönemine ait kral mezarı gezilebilir. Yaylaları ile ünlü ovacık’ta her sene temmuz ayının 2. haftasında “boduroğlu yayla Şenliği” yapılıyor.

Safranbolu: şehir merkezine 8 km. Uzaklıktaki bu ilçe kentin en ehemmiyetli turizm merkezi. Safranbolu unesco tarafından “dünya mirası listesi” de bulunmaktadır.

Yenice: selçuklular döneminden başlamak üzere ehemmiyetli bir yerleşim yeri bulunan ilçede dünyanın ender mekanlarında görülebilecek 40 tür, birçoğu anıtsal, farklı boy ve kalınlığa ulaşmış ağaç türleri bulunmakta. Gökpınar mevkiindeki 4 hektarlık alan arboretum olarak tescil edilmiş.

Nasıl gidilir?

Karabük İstanbul’a 400, ankara’ya 230, zonguldak’a 170 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Zonguldak ve ankara’ya demiryolu ulaşımı mevcut. İstasyon 370-424 15 49

Konaklama

Karabük’te konaklama için tek bir otel bulunmakta. Ziyaretçiler safranbolu’da konaklamayı tercih ediyorlar.

Pelenkoğlu otel 370-413 22 78

Önemli telefonlar

Belediye 370-412 89 93 / devlet hastanesi 370-424 11 61 / emniyet müd. 370-415 7130 / İl turizm müd.

Bartın Gezi Haberleri

Karadeniz bölgesi’nin batı bölümünde yer alan bartın, 13. yüzyılda türklerin anadolu’ya gelmesinden sonrasında candaroğulları beyliği’nin hâkimiyetine girdi.

Geziecek yerler

Halilbey camii ( Yukarı cami ) : şehir merkezindeki kagir cami 1872′de halil bey tarafından yaptırıldı.

İbrahim paşa camii ( Orta cami ) : bartın çarşısındaki cami Bosna valisi İbrahim paşa tarafından yaptırıldı. Kare planlı, tek kubbeli ve tek minarelidir.

Aya nikolas kilisesi: şehir merkezinde 1319 senesinde yaptırılan yapı 1936 senesinden başlamak üzere bir zaman elektrik santralı olarak kullanıldı. 1955′te restore edildi, kültür evi olarak hizmet vermektedir.

Ağaç bartın evleri: 200 yıllık ağaç evler meşe, gürgen, çam ve abanoz malzemeler kullanılarak yapılmış. Bu evler “daraba” denilen bahçe çitleriyle çevrilidir.

Doğa yürüyüşü:
bartın ve kastamonu illeri sınırlarında 37 bin hektarlık bir alanı kapsayan küre dağları milli parkı, doğa yürüyüşü yapmaya çok elverişli.

Kurucaşile: batı karadeniz sahilinde bartın’a 62 km. Mesafedeki bu şirin ilçenin kapısuyu ve hisar köylerinde ağaç tekne üretim ediliyor.

İnkumu: kuzeyi karadeniz, güneyi ise orman ile çevrili bulunan inkumu kumsalı ve zengin bitki çeşitliliği ile dikkat çeker. Konaklama tesisleri vardır.

Plajlar

Bartın’ın 59 km’lik sahil şeridinde pek çok plaj halihazırda, Özellikle inkumu plajı popülerdir. Bunun beraberinde amasra, Çakraz, kizılkum, mogada, güzelcehisar ve bozköy bölgenin ehemmiyetli öteki plajları.

Nasıl gidilir?

Bartın, İstanbul’a 420, ankara’ya 283, İzmir’e 752 kilometre uzaklıkta. Bartın’ın şehirlerarası ulaşımını sağlayan otoyolu; Batıda Çaycuma-devrek ( Zonguldak ) – mengen-yeniçağa ( Bolu ) , güneyde de safranbolu ( Karabük ) -gerede ( Bolu ) üzerinden e-80 karayolu ile e-5 devlet yoluna erişir.

Konaklama

Bartın Otel: 3782283959 / Fırıncıoğlu Otel: 3782376228 / Grand Astra:  3782288200 / Varol Otel: 3782285555 / Baral Otel: 3782274288 / Karpet Otel: 3782287500 / Sunset Otel: 3782386000

Zonguldak Gezi Rehberi ,

Bu topraklarda hititler, phrygler, persler, romalılar, Selçuklular, danişmentler, candaroğulları, osmanlılar yaşadı yaşamasına fakat bugünkü zonguldak oldukça yeni bir yerleşim yeri. Kentin evveliyatı madenkömürünün bulunmasıyla 1849 yılına dayanıyor. Gene de buralar tarihten kopuk sanılmasın; Ereğli mevcuttur yakınlarda, ismini kudretli herkül’den ( Herakles ) Herakleia pontike biçiminde alan. Geçmişte ehemmiyetli bir ticari iskeleydi.

Onun ve teion’un ( Filyos ) Kalıntıları şahittir o günlere; Antik liman, kale, sukemerleri, açık hava tiyatrosu göz okşuyor. Zonguldak’ın 80 kilometrelik sahil şeridi pek çok tabii plaj ve kumsalı barındırıyor. Sazköy, filyos, türkali, göbü, hisararkası, uzunkum, kapuz, değirmenağzı, ilıksu, armutçuk, ereğli bunların yanlızca birkaçtanesi. Bir de mağaraları mevcuttur zonguldak’ın. İnanç turizmine hizmet eden cehennemağzı dışında gökgöl, kızılelma, İnağzı ve cumayanı mağaraları görülmeye değerdir. Kömür madenleriyle tanınsa da zonguldak yeşili, bin yıllık mağaraları, tabii ve tarihi güzellikleriyle öne çıkar. 80 km’lik kıyı şeridi boyunca fazla sayıda tabii plaj ve kumsal bulunmakta.

Gezilecek yerler

Karadeniz ereğlisi ( Herakleia pontike ) : phryg soyundan varan Mariandinlerce İÖ 6. yüzyılda kurulan şehir ehemmiyetli bir ticaret kentiydi. Roma, bizans, selçuklu, osmanlı dönemlerinde de önemini korudu. Cehennemağzı mağaraları’nın bulunduğu acheron vadisi örenyeri başta olmak üzere, hellen, roma, bizans ve osmanlılar döneminin ürünleri bulunan sur kalıntıları, ereğli kalesi, herakles ( Herkül ) Sarayı, Çeştepe fener kulesi, bizans su sarnıcı, krispos anıtmezarı, bizans kilisesi, ayasofya kilisesi ve halil paşa konağı ehemmiyetli tarihsel kalıntıları.

Karadeniz ereğli müzesi ( Halil paşa konağı ) :
eski bir kilisenin temeli üstüne yapılan konağın cephesi roma dönemine alt binalardan toplanan malzemelerle süslü. Zemin katında arkeolojik eserler, 1. katında ise lydia, grek, roma, bizans, abbasi, emevi, sasani, artuklu, selçuklu ve osmanlı sikkeleri koleksiyonlarından meydana gelen eserler sergileniyor.

Acheron vadisi Örenyeri:
kara deniz ereğlisi, İnönü mahallesi’nde yer alan akheron ( Acheron ) Mağaraları ismiyle anılan cehennemağzı mağaraları paganistlerin baskılarından korkan hıristiyanların gizli ibadet yeriydi.

Çeştepe fener kulesi: karadeniz ereğlisi’nin kuzey tarafında, Çeştepe’de bulunan kule bizans devresinde yenilendi. Kulenin üst oluşumu tümüyle yıkılmış, yalnızca on metrelik bir bölümü sağlamdır.

Crispos anıtmezarı:
ereğli’de gösteriler yapan ve orada ölen eski mısırlı pandomim sanatçısı crispos’un hatırasına yapılmış.

Bizans kilisesi: ereğli, akarca mahallesi’ndeki kilisenin yerine 1942′de Çelikel camii yapılmıştır.

Gökgöl mağarası:
zonguldak ankara karayolunun 4. km’sinde yer alan Üzülmez bölgesinde yol üstündeki mağaradan çıkan su, Üzülmez deresi’ne boşalır.

Kızılelma mağarası: gelik’e bağlı, ayiçi köyünde, kızılelma semtinde bulunmakta.
İnağzı mağarası:
kilimli yolunun 15. km’sinde, sahilde.

Cumayanı mağarası: Çatalağzı ilçesinin 3 km. Uzağındaki cumayanı mahallesi’nde bulunmakta.

Çitdere tabiatı koruma alanı: sahaya, zonguldak-ankara devlet otoyolu yenice sapağından ayrılmış olan 45 km’lik yol ile ulaşılabilir.

Kavaklı tabiatı koruma alanı: zonguldak-ankara devlet karayolundan sapanca’dan ayrılmış olan 41 km’lik yol ile ulaşılmaktadır.
Plajlar

80 km’lik kıyı şeridi boyunca doğu yönünden başlamak üzere sazköy, filyos, türkali, göbü, hisararkası, uzunkum, kapuz, karakum, değirmenağzı, ilıksu, kireçlik, armutçuk, karadeniz ereğli, mevreke, alaplı ve kocaman mevkileri yaz aylarının gözde kumsallarıdır.
Nasıl gidilir?

Zonguldak’a kara, demir ve deniz yolu ile ulaşım mümkündür, İstanbul yönünden gelenler düzce sapağından girip kara ile denizin birleştiği kıyı şeridini izleyerek; Ankara yönünden gelenler ise yeniçağa ( Bolu-gerede arası ) Yol ayrımından başlamak üzere bir orman denizinden geçerek ile gelirler.

Zonguldak tcdd 372-251 15 14

Zonguldak limanından, yalnızca mayıs-eylül aylarında İstanbul-hopa arasında işleyen feribot seferleri düzenleniyor.

Konaklama

100. yıl Atatürk Hizmet Köyü: 3725328275 / Emirgan Oteli: 3722531401 / Kirazlar Oteli: 3723181100